Pravi jesenski desert: Mrvičasta pita s dunjama i orasima

U jesenskim danima, mirisne dunje odličan su izbor za pripremu raznih kolača. Tako je nastala i fina kombinacija s orasima i cimetom, a recept donosi Slatki svijet.

Sastojci

Prhko tijesto s orasima

200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g mljevenih oraha
100 g hladnog margarina
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
prstohvat soli
5 žlica hladne vode

Nadjev od dunja

5 srednje velikih dunja
200 ml tekućine od kuhanja dunja
2 žlice gustina
8 žlica šećera

Mrvičasti posip

100 g glatkog brašna
50 g sitno sjeckanih oraha
5 žlica šećera
100 g hladnog margarina

Priprema

Dunje ogulite, očistite od koštica pa narežite na manje kockice približno jednake veličine. Stavite ih u veći lonac pa prelijte vodom, tako da ih voda samo malo prekrije. Dunje kuhajte dok ne omekšaju. Po potrebi doljevajte još vode, ali nemojte previše da dunje ne izgube svoju aromu.

Kada dunje omekšaju procijedite ih te sačuvajte 200 ml tekućine u kojoj su se kuhale. Dio tekućine odvojite pa razmutite s gustinom. Ostatku dodajte šećer i razmućeni gustin. Žele od dunja kuhajte dok se ne zgusne pa ubacite unutra ocijeđene dunje. Maknite s vatre pa ostavite sastrane da se nadjev malo ohladi dok pripremate tijesto i posip.

Sve sastojke za tijesto stavite u veću posudu te ih rukama umijesite, odnosno sjedinite. Sastojci se nemoraju skroz povezati kao kod pripreme klasičnog prhkog tijesta jer se tijesto za ovu pitu ne valja.

Pripremljeno tijesto istresite na dno namašćenog i pobrašnjenog kalupa za pečenje (20×30 cm) pa ga rukama lijepo rasporedite, odnosno utabajte.

Za pripremu mrvičastog posipa sve sastojke stavite u zdjelu te ih prstim trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu.

Preko pripremljenog tijesta izlijte nadjev od dunja, a vrh pite prekrijte mrvičastim posipom. Pitu od dunja pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180°C.

Pitu od dunja ohladite na sobnoj temperautri, a prije posluživanja posipajte ju šećerom u prahu.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

Izvor: